Info & presse
09-02-2017
Innovativ funktion til loftlifte hjælper svage patienter på fode

Artikel fra fagmagasinet HOSPITAL DRIFT & ARKITEKTUR, feb 2017, skrevet af Dorthe Lundh.

 

En lys ide i Terapiafdelingen på Hospitalsenheden Horsens betyder, at loftlifte ikke bare er et redskab til forflytninger, men også kan være et træningsredskab, der hjælper sengeliggende patienter på benene.

 

Egentlig er en lift udviklet til at flytte mennesker, der ikke kan selv. Men nu bliver det også muligt at bruge loftlifte som et træningsredskab, og dermed øge nytteværdien yderligere. Erfaringer viser, at den nye mulighed virker smertelindrende og behandlingsfremmende for sengeliggende patienter, og udsigten er, at løsningen kan nedsætte indlæggelsestiden.

 

Den innovative løsning hedder officielt GH Positionlås og består konkret af en tillægsfunktionalitet til loftliften, som kan låse liften fast i stabile positioner, og derfor gør det muligt at bruge liften til elastiktræning og andre øvelser.

 

"Kan vi med tidlig træning nedsætte udgifterne til hjemmepleje og lange genoptræningsforløb, vinder både patienterne og samfundet.”

Fleksibel træning med loftlift

Det var en medarbejder i Terapiafdelingen på Hospitalsenheden Horsens, der fik ideen. Hun så, at loftliften indeholdt et potentiale som rehabiliteringsredskab til patienter, som endnu ikke er i stand til at komme ud af sengen og ned i Terapiafdelingen for at træne.

 

Ideen spirede i hospitalets innovationsafdeling og voksede i samarbejde med liftproducenten V. Guldmann A/S. Efter et grundigt udviklingsprojekt springer idéen nu i blomst, når den nye træningsfunktion til loftliften i denne måned lanceres på Hospitalsenheden Horsens, som det første sted i verden.


Afdelingsterapeut i Terapiafdelingen på Hospitalsenheden Horsens, Thomas Detlefsen har været med hele vejen i processen fra ide til færdigt produkt. Han fortæller, at det især var liftens potentiale som et fleksibel træningstilbud, der fik innovationsafdelingen til at gå videre med ideen.


”Ved at bygge træningen op om loftliften, der hænger på mange af vores sengestuer, kan patienter selv træne ud fra et program, som terapeuterne har lagt. Desuden kan det kliniske personale motivere patienterne til at træne, ud over den bevilligede tid, hvor terapeuterne står ved sengekanten,” forklarer afdelingsterapeuten.

 

 

Positionslåsen bruges til rehabilitering og genoptræning i sengen Positionslås til loftlift bruges til genoptræning af svage sengeliggende patienter

Hvis man monterer træningselastikker i en stabil loftlift, der kan holde til træk i alle retninger, giver det patienterne mulighed for at genoptræne arme, skuldre og ben, mens de ligger eller sidder i sengen.

 

Hurtigere ud af sengen

Den oprindelige ide på terapiafdelingen i Horsens, handlede om, at hvis man monterer træningselastikker i en stabil loftlift, der kan holde til træk i alle retninger, giver det patienterne mulighed for at genoptræne arme, skuldre og ben, mens de ligger eller sidder i sengen. Den fokus er stadig bærende for idéen, men efterhånden som udviklingsprocessen skred frem, dukkede der flere gevinster op.


”En 42-årig mand, der var testperson i processen, havde forstoppelse, stærke smerter i sit knæ, og et humør på nulpunktet. De sidste to uger af sin indlæggelse trænede han forskellige øvelser i sengen hver dag. Personalet registrerede, at han nedsatte sit forbrug af medicin mod smerter og forstoppelse, fik appetitten tilbage og en bedre søvn. Sammenlagt nedsatte træningsprogrammet med liften som redskab relativt hurtigt patientens gener, og den oplevelse løftede hans humør og motiverede til yderligere træning,” fortæller Thomas Detlefsen.


Episoder som denne får afdelingsterapeuten til formode, at den nye liftfunktionalitet vil få positiv indvirkning på indlæggelsestiden.

 

”Vi ved jo, at en uge i sengen kræver op til tre måneders genoptræning, før man er tilbage til det fysiske niveau, man var på før indlæggelsen, så der er god grund til at tro, at patienterne med tidlig træningsindsats får et bedre indlæggelsesforløb, men forhåbentlig også et kortere genoptræningsforløb efter udskrivelsen. Kan vi med tidlig træning nedsætte udgifterne til hjemmepleje og lange genoptræningsforløb, vinder både patienterne og samfundet,” vurderer Thomas Detlefsen.


Samtidig understeger han, at GH Positionlås endnu er så ny, at der ikke er lavet et evidensbaseret testforløb, der videnskabeligt kan påvise, at patienter, som træner, mens de stadig ligger i sengen, kan udskrives tidligere end patienter, der ikke sengetræner. Afdelingsterapeuten forventer dog, at den videnskabelige test bliver en del af den næste fase, hvor den nye liftfunktionalitet skal udbredes i både ind- og udland. 

 

Thomas Detlefsen

Afdelingsterapeut

Thomas Detlefsen

 

Thomas Detlefsen ser tilbage på innovationsprojektet som en lærerig proces.


”Vi har haft et godt samarbejde med dygtige folk fra Guldmann og det var udviklende for vores faglighed at være med til at vurdere, hvad det nye produkt helt præcist skulle kunne,” fremhæver afdelingsterapeuten.


Selvom GH Positionlås primært er udviklet til sengeliggende patienter, er Thomas Detlefsen ikke i tvivl om, at løsningen åbner for flere muligheder.

 
”På operationsstuer vil liften kunne holde en arm eller et ben i en helt stabil position, og den nye funktionalitet kan også blive et nyttigt redskab i gangtræningen af neurologiske patienter,” forudser afdelingsterapeuten på Hospitalsenheden Horsens.


Fagbladet Hospital Drift & Arkitektur er et officielt organ for Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur (FSTA).

Den redaktionelle målsætning for Hospital Drift & Arkitektur er at bidrage med aktuel og nyhedsdækkende journalistik, med udgangspunkt i tekniske og driftsmæssige funktioner på sygehuse. 

 

Du kan se artiklen i PDF-format klar til print her: KLIK 

 

Læs hele FSTA magasinet her: KLIK

 

Se GH Positionslås i brug her:

 

For mere information om brug af loftlift til tidlig mobilisering: KLIK

 

Eller kontakt os i dag for at høre mere om loftlifte:

+45 8741 3100
info@guldmann.com

   
Kontakt

V. Guldmann A/S
Graham Bells Vej 21-23A
DK-8200 Aarhus N

+45 8741 3100
info@guldmann.com
 

 Besøg vores YouTube kanal
 Følg os på LinkedIn

 

Tilmelding til nyhedsbrev

 

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold. Mere om cookies: KLIK

OK