Info & presse
15-12-2016
Loftlifte på operationsstuer er en succes i Horsens

Artikel fra fagmagasinet HOSPITAL DRIFT & ARKITEKTUR, dec 2016, skrevet af Dorthe Lundh.

 

Før implementeringen af loftlifte på samtlige operationsstuer på Regionshospitalet i Horsens herskede en vis skepsis.

Kan liftene installeres og vil de gøre gavn i hverdage, lød nogle af tvivlsspørgsmålene.

 

Efter halvandet års erfaring er al tvivl gjort til skamme.

 

Da Regionshospitalet Horsens skulle opføre et nyt operationsafsnit i 2015 var der ikke udsigt til, at de seks nye operationsstuer ville blive udstyret med moderne loftlifte. I stedet var planen, at patienterne skulle vendes og flyttes ved hjælp af traditionelle gulvlifte og manuelle teknikker.

 

"Ingen vil undvære
loftlifte nu, fordi de
understøtter vores
store fælles mål.”

Men en gruppe ihærdige forflytningsvejledere på operationsafsnittet holdt fast på, at de nye, moderne stuer også måtte have det nyeste forflytningsudstyr.

 
”Vi kunne se en række situationer for os, hvor loftlifte både ville være en stor aflastning for personalet og en skånsom løsning for patienten. Derfor skubbede vi på og fik lov til at etablere et pilotprojekt på det eksisterende operationsafsnit, inden det nye byggeri gik i gang” husker operationssygeplejerske Bodil Hjersing.

 

Hun er både arbejdsmiljørepræsentant og forflytningsvejleder på operationsafsnittet på Regionshospitalet Horsens.


Det var en klog beslutning, for pilotprojektet viste, at arbejdet med at flytte og vende patienter i narkose bliver langt nemmere, når man kan hive liften ned fra loftet. Projektet viste også at forflytningerne med loftlift er mindre belastende for patienterne.


De gode resultater overbeviste ledelsen om, at der skulle loftlifte på de nye operationsstuer og i dag, halvandet år efter at den røde snor til det nye operationsafsnit blev klippet over, er alle, der arbejder på afsnittet, glade for, at der er en lift i hver af de seks operationsstuer.


”I dag er der ikke én kollega, der vil undvære loftliftene, alle faggrupper har oplevet gevinsten,” fortæller Bodil Hjersing.


Dermed er det alle 90 ansatte på operationsafsnittet i Horsens, der er begejstrede for den nye installation.

 

Operationssygeplejerske Bodil Hjersing: Loftlifte på operationsstue en gevinst for personalet

Operationssygeplejerske Bodil Hjersing:
Loftlifte på OP-stue er en
gevinst for personalet

 

Skånsomt for alle

Aflastning og effektivitet er to centrale faktorer i begejstringen. Loftliftene er lige ved hånden og derfor er hjælpen altid nær, for eksempel til de helt tunge løft, når en bedøvet patient skal vendes fra ryg til siden eller når et ben skal løftes for at blive vasket af inden operation.

 

Men ikke nok med det, efterhånden som personalet har fået erfaring med loftliftene opstår nye anvendelsesmuligheder.

 

 ”I fællesskab har vi erfaret, at loftliften er en god og skånsom måde at hjælpe patienterne i både siddende og liggende forflytninger og den kan også bruges til at holde et stykke afdækning under operationen. Mulighederne er mange, når tankegangen hos os alle vækkes,” forklarer forflytningsvejlederen og fremhæver, at alle faggrupper byder ind med forslag til brug af loftliftene.

 

Hensynet til patienten er en anden vigtig årsag til, at alle faggrupper på operationsafsnittet i Horsens er glade for loftliftene, fortæller Bodil Hjersing:


”Man kan tydeligt se på patienten, at forflytninger med loftliften ikke er så belastende, som de metoder vi brugte før, og det er meget tilfredsstillende for os alle.”

 

Meddesigner af nye sejl

Spørger man Bodil Hjersing om, hvilke forhindringer, der har været i projektet med loftliftene operationsafsnittet siger hun:


”Oprindeligt mente ledelsen ikke, at det var muligt at sætte loftlifte op sammen med alt det andet udstyr, der også hænger i loftet på en operationsstue, men det argument blev manet til jorden. Vores leverandør, Guldmann, var hurtig til at finde to brugte lifte til os på det nedlagte Odder Sygehus, som de kom og monterede til vores pilotprojekt, og det viste, at pladsen ikke var et problem.” 

 

Hun fremhæver også Guldmann for stort branchekendskab og en god service:


”Guldmann har stort kendskab til, hvad det vil sige, at være leverandør på et hospital – de har tilpasset tidspunkter for montering og service ind i vores rytme, hjulpet med tegninger og kommunikation til ledelsen og så har vi haft rig mulighed for at prøve forflytningsmetoder af i Guldmanns testcenter i Aarhus. Det har været en god øvelsesramme for os.”


Også på udviklingssiden er Bodil Hjersing tilfreds med leverandøren.


”Undervejs i processen blev vi opmærksomme på, at vi havde brug for særlige sejl til sidepositionering. De fandtes ikke på markedet, men Guldmann udviklede og producerede hvad vi havde brug for.”

 

Loftliften er integreret med de øvrige loftsøjler på OP stuen.

Loftliften er fint integreret med de

andre loftsøjler på stuen. 

 

Når det kommer til ressourcebesparelser, hvor effektive har loftliftene så været?

”Vi har ikke målt på antallet af ressourcer før og efter. I stedet har vi målt på tilkendegivelser og anvendelse i hverdagen, og som sagt; ingen vil undvære loftlifte nu, fordi de understøtter vores store fælles mål.”

 

Hvad er dine råd til andre, der overvejer loftlifte på operationsafsnit?

”Tro på, at det kan lade sig gøre og være vedholdende i implementeringen, for det er bestemt en løsning, der skåner både personale og patienter. Desuden er det tidsbesparende og det er altså ikke en megastor udgift, der er tale om.”

 
Fagbladet Hospital Drift & Arkitektur er et officielt organ for Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur (FSTA).

Den redaktionelle målsætning for Hospital Drift & Arkitektur er at bidrage med aktuel og nyhedsdækkende journalistik, med udgangspunkt i tekniske og driftsmæssige funktioner på sygehuse. 

 

Du kan læse hele magasinet her: KLIK

 

For mere information om brug af loftlift på operationsafdelingen: KLIK

 

Eller kontakt os i dag for at høre mere om lofthejssystemer:

+45 8741 3100
info@guldmann.com

   
Kontakt

V. Guldmann A/S
Graham Bells Vej 21-23A
DK-8200 Aarhus N

+45 8741 3100
info@guldmann.com
 

 Besøg vores YouTube kanal
 Følg os på LinkedIn

 

Tilmelding til nyhedsbrev

 

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold. Mere om cookies: KLIK

OK