Serviceydelser
     Print side

Frigjort energi til pædagogisk arbejde og omsorg

Beboerne på specialhjemmet Violen kan stort set ikke foretage sig noget på egen hånd. De er fysisk og psykisk udviklingshæmmede, og de har ikke noget verbalt sprog. Tilbringer en stor del af dagen i en kørestol. Bortset fra de tidspunkter, hvor det pædagogiske personale har planlagt aktiviteter.

 

Beboerne på specialhjemmet Violen i det nordligste Jylland hører til i den absolut tunge ende af skalaen, når det gælder krav til plejen.

 

For godt et år siden blev institutionens mobilløftere udskiftet med et lofthejs-system, som i dag dækker alle stuer. I første omgang havde forstander Karna Blom fået tilsagn om liftsystem til et par stuer:

 

- Men i dag glæder jeg mig over, at det lykkedes at få hele institutionen dækket med lofthejs på én gang ved at lease systemet. Jeg kan bedst beskrive, hvad det har gjort ved vores hverdag, ved at fortælle om den dag, da jeg tilfældigt kiggede indenfor i dagligstuen.

En kollega var i gang med at flytte en beboer ved hjælp af lofthejsen. "Blom - det her er bare det bedste, der er sket på Violen...".

- Aldrig tidligere har jeg i den grad oplevet, at personalet så spontant har ytret sig så positivt om nye hjælpemidler eller initiativer, fortæller Karna Blom.

 

Der er ikke lavet tidsstudier på Violen, eller for den sags skyld registrering af antal arbejdsskader blandt personalet før og efter installationen af lofthejssystemet.

 

Men Karna Blom er ikke i tvivl:

- Jeg kan fornemme, at der er frigjort mere energi til den pædagogiske indsats...

Sætningen afbrydes, da en minibus med to beboere og pædagoger ankommer til Violen.

- Det er lige netop den slags - ture ud af institutionen - som den opsparede energi gerne skulle give tid til, fortsætter hun.

 

- På grund af lofthejsen skal der nu kun én person til at flytte beboerne fra for eksempel seng til kørestol. Samtidig er forflytningen blevet mere værdig og foregår i et roligere tempo. Og dermed er trygheden stor - både for personale og beboere, siger Karna Blom.

 

Unge stiller krav

En statistik over alderssammensætningen på en række nordjyske institutioner viser, at personalegruppen på Violen er ældre end gennemsnittet. Det betyder, at Karna Blom godt kan begynde at se frem til en naturlig udskiftning af personalegruppen. Og i en tid med knaphed på arbejdskraft, er evnen til at rekruttere nyt personale blevet et konkurrenceparameter. Og det har fået Karna Blom til at tænke sig ekstra godt om:

 

- Der er ingen tvivl om, at unge, nyuddannede pædagoger i dag lægger stor vægt på, hvordan arbejdsmiljøet er på stedet. Det kan jeg høre, når vi har samtaler. Man forventer ganske enkelt, at institutionen har alle nødvendige hjælpemidler. Derfor har vi også formuleret en målsætning, som indebærer, at institutionen i løbet af en kort årrække skal opjusteres med alle nødvendige hjælpemidler.

 

Næste skridt, som blev påbegyndt inden årsskiftet 2001/2002, er etableringen af nye badeværelser i tilknytning til beboernes værelser. Hertil vil der blive direkte adgang ved hjælp af lofthejs. Som det er i dag, deler ni beboere et stort, fælles baderum.

 

- Vi kan se, at mange jobansøgere skeler til vores lofthejs-installationer og spørger interesseret til vores planer for yderligere installationer. Så også i forhold til vores rekruttering af kvalificeret arbejdskraft, har hjælpemidlerne stor betydning, siger Karna Blom.

 

Specialhjemmet Violen

Nordjyllands Amt, Danmark

 

22 beboere med betydeligt nedsatte fysiske og psykiske funktioner. Den nuværende beboergruppe er primært kørestolsbrugere uden verbalt sprog.

50,91 stillinger (bruttonormering)

   
Kontakt

V. Guldmann A/S
Graham Bells Vej 21-23A
DK-8200 Aarhus N

+45 8741 3100
info@guldmann.com
 

 Besøg vores YouTube kanal
 Følg os på LinkedIn

 

Tilmelding til nyhedsbrev

 

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold. Mere om cookies: KLIK

OK